Choď na obsah Choď na menu
 


Prírodná starostlivosť o vlasy

Výživa

Výživa je základom zdravia celého organizmu, vrátane našich vlasov. Hoci rôzne špeciálne ošetrenia vlasov dokážu znížiť ich poškodenie na čo najmenšiu mieru a pri pravidelnej starostlivosti sú vlasy silnejšie a lesklejšie, iba správna výživa stimuluje zdravý rast vlasov.

Sú rôzne výživné látky, ktoré pomáhajú udržiavať vlasy zdravé. Hlavnú podporu predstavujú proteíny (vlasy obsahujú 97% proteínov a 3% minerálov). Významným zdrojom proteínov (bielkovín) sú vajíčka, fazuľa, droždie, lieskové oriešky a mliečne výrobky. Pivné kvasnice sú aj dôležitým zdrojom vitamínu B, ktorý pomáha syntéze proteínov, cukor naopak vitamín B ničí.

V prípade vlasov, na ktorých sa prejavujú nejaké problémy, musíme pomyslieť aj na nedostatky vo výžive. Napríklad jemné tenké a suché vlasy ukazujú na nedostatok nenasýtených mastných kyselín v organizme, zatiaľ čo lupy upozorňujú na chýbajúci vitamín A. Všeobecne sa dá povedať, že dobre vyvážená strava, obsahujúca veľké množstvo čerstvého ovocia a zeleniny, cereálií a dostatočný objem proteínov, je základom zdravých vlasov. Čerstvý vzduch, telesné cvičenia, dovolenka a ďalšie obvyklé spôsoby, ktoré slúžia k udržaniu zdravého organizmu, sú súčasne prospešné aj vlasom. Napríklad stres, obzvlášť ak ho pociťujete dlhšiu dobu, vedie i k poškodzovaniu vlasov.

Kefovanie vlasov

Hoci pravidlo „prejsť vlasy kefou 100krát za deň“ už bolo dávno prekonané, môžeme si aj dnes z neho vziať niečo užitočné. Kefovanie roznáša rovnomerne na všetky vlasy prirodzené olejnaté látky, podporuje ich rast, zbavuje ich prachu a nečistôt a zlepšuje ich pružnosť.

Vlasy sa musia kefovať opatrne a pravidelne, najlepšie kefou z prírodných štetín. Kefy s umelými štetinami spôsobujú, že vlas sa na konci rozstrapká a kefy s ostrými štetinami vlasy behom česania zlomia.

S kefovaním sa začína na koncoch vlasov a potom sa zľahka a opatrne postupuje hore, až kým nie sú všetky vlasy celkom rozčesané. Potom je potrebné vykefovať vlasy od temena po končeky. Aby ste vlasy osviežili a poskytli im niečo ako kondicionér, potrite kefu troškou esenciálneho oleja, napríklad levanduľového, bazalkového alebo rozmarínového.